El Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) ha volgut col·laborar en la celebració del Tricentenari que commemora els 300 anys dels fets de 1714, editant aquesta guia.
Hem realitzat un treball de recerca en els nostres fons i recursos per donar a conéixer les obres que tenim  ambientades en el període històric de la guerra de successió i en els fets de 1714, els seus personatges històrics protagonistes, el seu context i/o sinopsi, a la vegada que us mostrem  documents de l’arxiu i del museu de les seves escenificacions.
La guia s’estructura cronològicament per segles. Comencem amb el segle XVIII amb l’obra El Sitio de Barcelona i fuga del duque de Anjou, de Josep Ribes, de l’any 1706, i acabem amb l’actual segle XXI amb la representació de l’espectacle M.U.R.S. de la Fura dels Baus estrenat al Festival Grec d’enguany.
A la guia es troben representats autors dramàtics  tan reconeguts com Pitarra, Àngel Guimerà, Ferrer i Codina i Apel·les Mestres i també autors més contemporanis com Guillem-Jordi Graells, Albert Mestres, Jordi Casanovas i Marc Artigau.
Per cada obra hem digitalitzat els documents bibliogràfics inèdits  o la seva primera edició si aquestes ja estaven en domini públic. De la resta mostrem la coberta o portada i les primeres pàgines de l’edició més antiga dels nostres fons amb la fitxa dels personatges, les escenificacions i la resta de documents d’arxiu i museu relacionats: programes de mà, cartells, figurins i fotografies.
Volem destacar els documents bibliogràfics inèdits del manuscrit original de Pitarra de Sota Terra (ca 1882), manuscrit original de Els miquelets d’Olesa d’Apel·les Mestres (1910), els caudals per a una escenificació de Joan Dalla d’Àngel Guimerà dels fons de l’actor i director Jaume Borràs (posterior a 1921) i els documents del Fons del Teatre de l’Escorpi donats per Guillem-Jordi Graells aquest mateix estiu relatius a Onze de Setembre (1977).
A l’apartat de miscel·lània trobareu altres documents que, tot i que no estan relacionats amb una obra dramàtica, sí que ho estan amb  l’11 de setembre.

 

Guia realitzada el setembre de 2014