títol de la guia Salvador Espriu 

Des del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) celebrem l’Any Espriu 2012-2013, que commemora  els 100 anys del naixement de Salvador Espriu, escriptor, poeta i dramaturg, amb la realització d’una guia temàtica que fa un recorregut pels espectacles relacionats amb l’obra dramàtica d’aquest autor:  Antígona, Gent de Sinera, Primera història d’Esther, Ronda de mort a Sinera i Una altra Fedra, si us plau, i també amb la seva obra poètica, com La Pell de brau.

La primera companyia que va representar obres d’Espriu va ser l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) amb Primera història d’Esther el 1957, i Antígona el 1958. El fons d’aquesta companyia, que es conserva en el MAE, ens ha permès completar la descripció de les obres amb programes de mà, fotografies i premsa.

Molts dels documents d’aquesta guia corresponen també al fons Fabià Puigserver i mostren la relació d’aquest artista amb Espriu. Puigserver va treballar amb Espriu com a actor a La Pell de brau, i va ser escenògraf i figurinista d’una bona part de les obres dramàtiques d’Espriu escenificades per l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual (EADAG) dirigida per Ricard Salvat, el Grup d’Estudis de Teatre d’Horta (GETH) i la Companyia de Núria Espert.

Altres artistes destacats que van col·laborar en les escenificacions de les seves obres van ser Josep M. Subirachs, Armand Cardona i Torrandell i Joan Pere Viladecans, entre d’altres. També es troben artistes vinculats a la direcció i professorat de l’Institut del Teatre com el propi Fabià Puigserver, Josep Montanyès, Josep Anton Codina, Joan Ollé, Quim Roy, Ramon Ivars, Andreu Rabal, Isidre Prunés, etc.

Cada apartat de la guia correspon a un espectacle, i conté la fitxa artística, les seves dates de representació i una selecció de documents relacionats que pertanyen a les nostres col·leccions d’arxiu i museu.

Donat el gran nombre de fotografies que conservem de Pau Barceló, Andreu Basté, Pilar Aymerich, Ros Ribas i David Ruano, la guia només mostra una petita selecció de fotografies de cada representació. També hem seleccionat imatges en el cas dels esbossos escenogràfics i  figurins, quan aquests apareixen a Escena Digital, el nostre dipòsit d’imatges digitals.

Al final de la guia, s’ha afegit un apartat de miscel·lània, on incorporem aquells documents del MAE sobre Salvador Espriu que no estan relacionats amb cap obra dramàtica, així com els documents descrits a Biblioescènic, el nostre catàleg bibliogràfic i audiovisual, i a Hemeroteca Digital, el nostre recull de premsa digital.

Els espectacles realitzats des de l’any 1985 es troben referenciats a les bases de dades d’espectacles que elabora el propi MAE: Resum de la temporada teatral -a partir de 1985- i Base de Dades d’Espectacles de Catalunya (BDEC) – a partir de 1996.  

Guia realitzada el març de 2013, actualitzada el novembre de 2013