Espectacle instal·lació interactiu multimèdia de La Fura dels Baus, de 2014.

“Després de vint anys, en aquest 2014 d’aniversari, els quatre creadors de La Fura dels Baus tornen a inventar conjuntament un espectacle revolucionari. Benvinguts a una experiència de futur pensada perquè pugueu jutjar el present des d’una perspectiva nova.
A partir de l’evocació de la població assetjada, La Fura ens proposa M.U.R.S., un experiment ciutadà, un espectacle instal·lació on el públic podrà interactuar lliurement només seguint criteris d’intel·ligència i eficiència. M.U.R.S. vol ser el primer smartshow de la història, un repte col·lectiu que instal·larà l’espectador en la vivència d’un món en què les premisses que hauran de governar les ciutats del futur seran explotades fins a les darreres conseqüències. Fins on serem lliures i capaços de dirigir i comprendre la nostra pròpia vida? Podrem distingir la veritat de la mentida? Podrem o sabrem revoltar-nos i sortir de tots els setges (comunicatius, tecnològics, polítics…) als quals potser ens veurem sotmesos?
Assessorats per dos prestigiosos centres universitaris, el departament d’Open Systems de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili, els components de La Fura dels Baus han treballat uns mesos al Futurelab de l’institut Ars Electronica de Linz (Àustria) i al Massachusetts Institute of Technology (MIT) per tal de desenvolupar els fonaments de l’smartshow amb què s’ha construït M.U.R.S. “1

“… vivència molt forta i impactant, emfasitzen els seus ideòlegs, que connectarà el setge que va patir Barcelona ara fa tres segles amb el setge actual i global que lideren els mitjans tecnològics..”2

“Tot està dominat per una creació col·lectiva on l’actor, públic, mòbil i els autors són una mateixa entitat. La Fura concep aquest experiment com una cosa sensorial augmen­tada per la força dels actors, la música, les projecci­ons en vídeo, els actors pujats a uns pòdiums temà­tics des del culte al cos fins a la zona ecològica pas­sant per l’espai de la fortuna. El principal propòsit furer: trencar la quana paret amb els valents espec­tadors i crear una realitat nova dintre del mòbil. L’es­pectador connecta el seu mòbil a la modalitat tipus avió i es connecta amb la xarxa wifi de la Fura, es des­carrega el seu programa i ja està preparat per a l’aven­tura. Entre les extraordinàries habilitats de la Fura dels Baus hi ha la de fer llum sobre la nostra realitat plena de places amb gent indignada pel culte al cos, per la sobrevaloració de l’èxit econòmic i sobre la destrucció del planeta amb plàstics.”2

“És la primera vegada que el públic no mira l’escenari sinó la pantalleta il·luminada del seu mòbil, en aquest sentit s’ha de dir que la Fura dels Baus conti­nua amb la seva línia de noves tendències amb aquest “smartshow” …”2

 

FITXA ARTÍSTICA3

Direcció  i creació La Fura dels Baus
Dramatúrgia La Fura dels Baus, Marc Chornet
Direcció artística Pep Gatell, Carlus Padrissa, Pere Tantiñà, amb la col·laboració de Jürgen Müller
Direcció tècnica Kiku Martínez i Masana
Composició i direcció musical La Fura dels Baus,Carles López Campmany
Escenografia La Fura dels Baus, Irene Dobon, Pep Padrós (Anigam)
Disseny il·luminació La Fura dels Baus, Pere Anglada
Disseny de vídeo Xavier Correa Massero
Disseny i programació d’interactius Pelayo Méndez, Rafael Redondo
Disseny i producció de vídeo i motion graphics Tigre Lab
Enregistrament d’imatges Sara López, Nico Di Masso
Making off Yvan Argos
Xarxes i connectivitat Iglor Soluciones Audiovisuales SL
Experiment col·lectiu Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili
Programació app Inqbarna
Producció Grec 2014 Festival de Barcelona, Actividades Artísticas La Fura dels Baus SA i Le Manège – Scène nationales Mons-Maubeuge, en col·laboració amb la Direcció de Creativitats i Innovació de l’Institut de cultura de Barcelona (Barcelona Lab) i Tricentenari BCN
Intèrprets Javiera Gazitua, Juanjo Herrero, Diana Gadish, Lawrence Stanley, Laia Oliveras, Xabier Artieda, Blanca Pascual, Rosa Serra, Tatin Revenga. Figuració: Escola Eòlia

 

REPRESENTACIONS4

Ciutat Local Data Motiu
Barcelona Castell de Monjuïc 30 juny 2014-5 juliol 2014 Festival Grec – Tricentenari

 

PROGRAMA

Programa Festival Grec 2014 Festival Grec 2014
Accés a Escena Digital

 

PREMSA

Accés a les crítiques a Hemeroteca Digital

1 Programa del Grec 2014

2 Palau, Maria. El 1714 inspira creativitat. Rafael Casanova, en viu i en directe. Dins: El Punt/Avui, 23 gener 2014.

3 Aguado, José Antonio.M.U.R.S. de La Fura dels Baus. Dins: Diari de Terrassa, 9 setembre 2014.

4 BDEC (Base de Dades d’Espectacles a Catalunya)