Obra musical escrita per Apel·les Mestres (1854-1936) el 1910, amb música de Celestí Sadurní (1863-1910). Aquesta obra quedà inèdita en morir el compositor.

Personatges històrics: Miquelets, “va ser el nom que varen rebre tradicionalment des del segle XVII les unitats paramilitars alçades a Catalunya. Durant la Guerra dels Segadors se les havia denominat inicialment almogàvers, prenent el nom dels seus antecessors medievals, però a la llarga el nom que reixí fou el de “Miquelets”. Les milícies catalanes les constituïen voluntaris d’extracció rural i pagesa, enquadrats en una organització paramilitar no regular.
Les Constitucions de Catalunya reconiexien el dret dels catalans a portar armes i amparaven aquesta tradicional organització militar catalana. En un país en guerra permanent contra castellans i francesos, o en lluites intestines, les esquadres de miquelets podien ésser aixecades per la Diputació, el Veguer, el Comú o per un capitost local. La seva manera de fer la guerra es basava en el què modernament s’ha anomenat “guerra de guerrillas”, atacant allí on l’exèrcit invasor menys s’ho esperava, i desapareixent enmig de la boira. Alhora realitzaven operacions de reforç per a l’Exèrcit Regular.
Les esquadres de miquelets eren liderades per un capitost amb forta personalitat i durant la “Guerra per la Successió” a Catalunya (1705-1713) foren enquadrades inicialment en el Cos d’Infanteria de Milícies; posteriorment adoptaren estructura regimental i foren denominats “Regiments de Fusellers de Muntanya”. El 1713, després de la declaració de guerra de Catalunya contra Felip V i contra França, foren enquadrats dins l’estructura de l’Exèrcit de Catalunya rebent patent oficial.
Famosos capitostos d’aquestes unitats foren el Coronel Ermengol Amill, el Coronel Manuel Moliner i Rau, el Coronel Joan Vilar i Ferrer (el dimoni d’Olot), el Coronel Joan Falcó, el Coronel Francesc Macià i Ambert (En Bac de Roda), el Coronel Blas Ferrer o el Coronel Pere Joan Barceló i Anguera (el Carrasquet).”1

 

DOCUMENTS BIBLIOGRÀFICS

Manuscrit de El Miquelets d'Apel·les Mestres Els Miquelets d’Olesa / Apel·les Mestres. 1910. Manuscrit original de l’autor.
Fons de Manuscrits. Top. Ms. 1277
Accés al PDF (primeres pàgines del manuscrit). Accés a Biblioescènic

 

FIGURINS d’Apel·les Mestres de 1910. Llegat Apel·les Mestres. Top. escF 3

Figurí del personatge Don Martí per a l'obra Els Miquelets d'Olesa, d'Apel·les Mestres Personatge de Don Martí
Accés a Escena Digital  
 Figurí del personatge Miquelets per a l'obra Els Miquelets d'Olesa, d'Apel·les Mestres Personatge de Miquelets
Accés a Escena Digital
Figurí del personatge Marquès per a l'obra Els Miquelets d'Olesa, d'Apel·les Mestres Personatge de Marquès
Accés a Escena Digital
 Figurí del personatge Capità per a l'obra Els Miquelets d'Olesa, d'Apel·les Mestres Personatge de Capità
Accés a Escena Digital

 

 

1 Regiments de Fusellers de Muntanya (Miquelets). Web 11setembre1714.org (Consulta 24/7/2014)