7 de desembre de 2012 – Aquest mes de desembre recomanem, com a peça del mes… El figurí per al personatge Papageno de l’òpera La flauta màgica, de Wolfgang Amadeus Mozart, versió de Fabià Puigserver, 1984. Fabià Puigserver dissenya un Papageno per l’actor Lluís Homar. El personatge és un dels principals i emblemàtics de l’obra i es contraposa a Papagena. És un home-ocell que acompanya  el príncep Tamino. Representa la simplicitat i el primitivisme  en contraposició a la intel•lectualitat i l’espiritualitat. Més informació.

3 de desembre de 2012 – Aquest mes de desembre recomanem, com a novetat bibliogràfica… El catàleg de l’exposició  Paral•lel 1894-1939, inaugurada al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el 26 d’octubre i que es podrà veure fins el 24 de febrer de 2013. El MAE  ha col.laborat en l’exposició tant en la part  de documentació com en l’expositiva, cedint dels seus fons 18 objectes, majoritàriament de la Col•lecció de Màgia Roca, 8 cartells, 2 retalls de premsa, 30 programes, 10 fotografies, 18 postals, 17 figurins, 2 teatrins, 17 esbossos escenogràfics i 5 monografies. A més a més s’exposen unes 200 reproduccions de fotografies i postals antigues. Més informació.

30 de novembre de 2012 — L’inventari del fons de Ramon Solé, dipositat al MAE, ja consultable on line. Ramon Solé i Valdívia (Cartagena, 1938  – Barcelona, 3 de març de 1997) fou un ballarí i coreògraf, fundador del Ballet Contemporani de Barcelona i creador de les seves pròpies companyia i escola de dansa, en actiu fins la seva mort. El 2002 ingressà un conjunt de material representatiu de la seva activitat artística, donat per Joan Ramon de Canals, administrador de la seva companyia, al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de Barcelona. El 2012 el MAE ha rebut nous materials de mans de Joan Ramon Canals que s’han afegit al fons. El fons conté  fotografies, llibres, quaderns de dibuixos,  litografies,  dibuixos  de figurins, carpetes amb  correspondència, contractes,  retalls de premsa, cartells, invitacions, dibuixos impresos, etc. Consulteu l’inventari.

5 de novembre de 2012 El dibuix de Rafael de Penagos per a un cartell de la ballarina Tórtola Valencia com a peça del mes i la publicació de les actes de les III Jornades de debat sobre el repertori teatral català com a recomanació bibliogràfica del mes de novembre. Ja podeu consultar aquesta informació on la web del MAE.

29 d’octubre de 2012 — El MAE col·labora en l’exposició “Arts en moviment, dansa a Catalunya (1966-2012)” cedint diversos objectes i documents. L’exposició recupera la memòria recent d’un art efímer com és la dansa i es pot veure del 30 d’octubre de 2012 al 26 de gener de 2013 al claustre i espai laboratori d’Ars Santa Mònica. La dansa s’expressa amb el cos en moviment per desaparèixer tot seguit. Queda, però, en la coreografia i en el pòsit que deixa com a llegat per als que continuaran movent-se en endavant. L’exposició posa l’accent en aquesta presència central del cos, situant enmig del claustre la instal·lació De cos present, del cineasta Isaki Lacuesta: set cossos de coreògrafs intèrprets ben diferents, que s’imposen cara a cara a l’espectador, sense música, en blanc i negre rodat en 16 mm des del mateix punt de vista, cada cos amb les seves característiques personals. Són Cesc Gelabert, Àngels Margarit, Maria Muñoz, Sol Picó, Andrés Corchero, Thomas Noone i Marta Carrasco en representació del que han estat diferents línies i assoliments dels darrers quaranta anys.  La instal·lació de Lacuesta adquireix un paper central rellevant al claustre de l’Arts Santa Mònica i, al voltant d’aquest cos del ballarí intèrpret que ha estat l’autèntic protagonista de les coreografies, s’hi desmembra en tres parts la història recent de la dansa a Catalunya. Cada part inclou, junt amb les fotografies i documents, un vídeo d’entrevistes realitzat també per Isaki Lacuesta. El cos de la dansa té: peus (les primeres passes), tronc (la matriu contemporània de la dansa catalana), rostres (els qui la ballen ) i mans (l’encaix de les arts). Més informació.

24 d’octubre de 2012 – Aquest divendres 26 d’octubre, inauguració de l’exposició que el CCCB dedica al Paral·lel (1894-1939), comissariada per Xavier Albertí i Eduard Molner, amb elements cedits pel fons del Museu de les Arts escèniques de l’Institut del Teatre. Aquesta mostra explica com i per què sorgeix una nova àrea d’espectacles a la ciutat de Barcelona i tot allò que s’hi esdevé durant més de 40 anys. L’avinguda del Paral·lel va acollir una oferta cultural genuïna i única a Europa, per la seva magnitud i singularitat. Un conjunt de manifestacions de la cultura popular i de masses fruit d’unes circumstàncies històriques que transformen el paisatge social, econòmic i polític i instal·len la ciutat de Barcelona en la modernitat amb totes les seves contradiccions. El què succeeix al Paral·lel des de finals del segel XIX fins al 22 de gener de 1939 –data en què tanquen tots els teatres de Barcelona, acabada la guerra- és similar al Montmartre de París o al Broadway de Nova York, però cal remarcar que és un cas únic al món. A diferència d’aquests i altres exemples internacionals, el Paral·lel és un àmbit d’hegemonia popular que des del seu naixement va esdevenir una expressió cultural genuïna del conflicte social i polític que caracteritzava la Barcelona de la primera meitat del segle XX i va generar uns espectacles de continguts i formats perfectament diferenciats, confegits pel públic i pels artistes. Més informació.

22 d’octubre de 2012 — El MAE col•labora en l’exposició sobre Victòria del Àngels organitzada per l’ESMUC. La Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya exposa una mostra del fons de partitures, fotografies i manuscrits de la soprano Victòria dels Àngels. L’exposició Victòria dels Àngels: la veu de l’expressivitat es pot visitar entre el 22 d’octubre i el 10 de desembre i l’entrada és gratuïta. L’exposició acull una mostra de les 4.443 partitures impreses i manuscrites que la Fundación Victoria de los Ángeles ha cedit a l’ESMUC. La mostra compta també amb fotografies cedides per l’Arxiu Nacional de Catalunya i amb el vestit que Victòria dels Àngels lluïa a l’òpera Tannhäuser, per interpretar el paper d’Elisabeth, a les representacions que Victòria va fer al Festival de Bayreuth (1960-1961). Aquest vestit ha estat cedit pel Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. Més informació. 

8 d’octubre de 2012 – El MAE presenta “la peça del mes”, un nou apartat web, on mensualment s’exposaran peces destacades de les col·leccions del museu. Aquest mes d’octubre destaquem el teatrí per a l’òpera Don Carlo, de Francesc Soler i Rovirosa. L’autor va presentar aquest teatrí per a l’estrena de la versió italiana de l’òpera Don Carlo, estrenada el 1870 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. La maqueta es compon de tres rompiments i un teló de fons i correspon al decorat del segon acte, quadre segon de l’òpera. El teatri és representatiu del procediment de treball escenogràfic i de l’estètica teatral de finals del segle XIX, de clara inspiració realista. Muntada sobre fulloles de fusta i pintada amb aquarel·la, la maqueta servia per projectar la distribució de l’espai i mostrar l’aparença dels telons a escena. Un cop acceptat el projecte es procedia a pintar les teles que decorarien l’escena. Més informació.

3 d’otubre de 2012 – El MAE ofereix en préstec les seves exposicions itinerants a museus, centres cívics i equipaments culturals en general. Actualment el MAE disposa de la següent oferta d’exposicions itinerants: Cartells teatrals polonesos, Cartells teatrals modernistes, Els fons del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre i Recordant els Ballets Russos. Aquestes exposicions són gratuïtes per a les entitats sol·licitants (excepte possibles despeses de transport i muntatge), i estan especialment dissenyades per al seu fàcil transport i muntatge. Més informació i consultes a la pàgina web del MAE (www.cdmae.cat) o per correu electrònic mae@institutdelteatre.cat.

1 d’octubre de 2012 – Ja podeu consultar el butlletí de novetats del mes d’octubre. El butlletí recull les noves adquisicions bibliogràfiques i audiovisuals del MAE, totes elles consultables a les biblioteques dels centres de Barcelona, Vic i Terrassa. Accés al butlletí

28 de setembre de 2012 – El MAE rep en donació l’arxiu del Teatre Malic. El Teatre Malic fou inaugurat el 1984 pels tres integrants de la Companyia La Fanfarra, Toni Rumbau, Mariona Masgrau i Eugenio Navarro, i és considerat el primer teatre alternatiu de Catalunya. En funcionament fins al desembre de 2002, quan es va tancar, havia superat les 500 representacions. Al llarg de la seva trajectòria, el teatre va rebre diferents premis, entre els quals destaquen el Premi Especial de la Crítica (1991), el Premi Ciutat de Barcelona de Teatre (1992) i un Apladiment dels Premis FAD (1993). L’arxiu, cedit  per dos dels seus propietaris, Antoni Rumbau i Eugenio Navarro, conté prop d’una setantena de caixes amb documentació administrativa, programes de mà, cartells, correspondència, tríptics, fotografies i dossiers de premsa, i destaca el material referent a la Companyia La Fanfarra, el Festival d’Òpera de Butxaca (1993- 1995) i el projecte Xarxa de la Mediterrània (2002). A través de la web del MAE podeu accedir a l’inventari de l’arxiu del Teatre Malic, els continguts del qual són consultables també a la biblioteca general del MAE.

26 de setembre de 2012 – Pròrroga de l’exposició “Fabià Puigserver, teatre d’art en llibertat”, reobertura l’1 d’octubre. Data de tancament per determinar. Escenògraf, figurinista, actor, director escènic, activista, promotor de les arts escèniques i de la cultura, Fabià Puigserver (1938-1991) és una figura clau en la renovació del teatre català contemporani. Fabià Puigserver va estar vinculat a l’Institut del Teatre com a professor, cap del Departament d’Escenografia i membre de la Comissió Coordinadora d’Estudis. L’any 2001, el Museu de les Arts Escèniques (MAE) va rebre en dipòsit de la Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona la seva obra i el seu arxiu personal, que ara, en el vintè aniversari de la seva mort, recupera per retre-li homenatge. L’exposició coincideix, a més, amb el trenta-cinquè aniversari de la creació del Teatre Lliure, en què el paper de Fabià Puigserver, juntament amb altres companys de professió, va ser fonamental. Més informació.

6 de setembre de 2012 – L’exposició itinerant de cartells teatrals modernistes arriba a Canet de Mar, on es podrà veure fins el 30 de setembre. Aquesta mostra presenta reproduccions de cartells del fons del MAE, que reflecteixen les principals tendències Europees en la cartellística teatral modernista. Hi són representats cartells d’artistes com ara Jules Chéret, Henri Toulouse-Lautrec (veritables popularitzadors del cartellisme relacionat amb el món de l’espectacle) o Alphonse Mucha (que va infondre al gènere un estil preciosista molt personal), així com Leonatto Cappiello, John Hassall, Caran d’Ache, Marcello Dudovich, Ernest Haskell i Leopoldo Metlicovitz. Els acompanyen els cartellistes catalans Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Adrià Gual i Miquel Utrillo. L’acte d’inauguració tindrà lloc avui, 6 de setembre, a les 19 h. a la sala d’exposicions del municipi, a la plaça dels Americanos. Més informació. Dossier de l’exposició.

3 de setembre de 2012 – Aquest mes de setembre recomanem… Les darreres publicacions de 2012 de l’Institut del Teatre de la col·lecció Lliçons magistrals, que corresponen a les lliçons inaugurals de les obertures dels cursos acadèmics de l’Escola Superior d’Art Dramàtic dels anys 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012, impartides per Lluís Pasqual, Sergi Belbel i Joan–Anton Benach respectivament. Podeu consultar aquesta i altres publicacions recentment adquirides per les biblioteques del MAE al butlletí de novetats del mes de setembre.

4 de juliol de 2012 – Ja podeu consultar el butlletí de novetats del mes d’octubre. El butlletí recull les noves adquisicions bibliogràfiques i audiovisuals del MAE, totes elles consultables a les biblioteques dels centres de Barcelona, Vic i Terrassa. Accés al butll

2 de juliol de 2012 – Encara no coneixes el butlletí de premsa del MAE? A primera hora del matí, el MAE envia per correu electrònic un dossier de premsa als seus usuaris que cobreix la informació de les arts escèniques a Catalunya publicada a la premsa diària del nostre país. Per rebre’l pots sol·licitar-ho per correu electrònic o a través del formulari de contacte.

22 de juny de 2012 – Pròrroga de l’exposició “Fabià Puigserver, teatre d’art en llibertat” fins el 31 de juliol. Escenògraf, figurinista, actor, director escènic, activista, promotor de les arts escèniques i de la cultura, Fabià Puigserver (1938-1991) és una figura clau en la renovació del teatre català contemporani. Fabià Puigserver va estar vinculat a l’Institut del Teatre com a professor, cap del Departament d’Escenografia i membre de la Comissió Coordinadora d’Estudis. L’any 2001, el Museu de les Arts Escèniques (MAE) va rebre en dipòsit de la Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona la seva obra i el seu arxiu personal, que ara, en el vintè aniversari de la seva mort, recupera per retre-li homenatge. L’exposició coincideix, a més, amb el trenta-cinquè aniversari de la creació del Teatre Lliure, en què el paper de Fabià Puigserver, juntament amb altres companys de professió, va ser fonamental. Més informació.

4 de juny de 2012 – Ja podeu consultar el butlletí de novetats del mes d’octubre. El butlletí recull les noves adquisicions bibliogràfiques i audiovisuals del MAE, totes elles consultables a les biblioteques dels centres de Barcelona, Vic i Terrassa. Accés al butlletí

31 de maig de 2012 –  La revista Anagnórisis dedica un reportatge fotogràfic a la col·lecció de titelles del MAE. El reportatge inclou peces de les col·leccions Anglès, Ingebörg, Didó, Juli Pi i Guinovart i es pot consultar on line. Podeu consultar altres publicacions realitzades a partir del fons del MAE en aquest nou apartat de la nostra web.

11 de maig de 2012 – Aquest mes de maig recomanem… veure el DVD de la pel·lícula Mil cretins, del cineasta català Ventura Pons, editat per Cameo Media l’any 2011. Quinze històries, contemporànies i algunes històriques, basades en relats de Quim Monzó i dirigides per Ventura Pons, on, en clau d’humor i amb valentia, es passa comptes amb el dolor, la vellesa, la mort i l’amor però sobretot amb l’estupidesa humana, sense concessions, mirant a la cara el díficil equilibri entre vida i misèria humana. Diferents dissenys escenogràfics (làmines, teatrins i esbossos escenogràfics) s’han ampliat fins a convertir-se en diferents decorats sobre els que transcorre l’acció de la segona part de la pel•lícula. Els tècnics del MAE han assessorat Ventura Pons en el procés de recerca i documentació d’aquests dissenys escenogràfics, corresponents a autors de l’escola catalana d’escenografia, principalment noucentista, com Francesc Soler i Rovirosa, Maurici Vilomara, Fèlix Urgellès o Joan Morales. Podeu consultar altres adquisicions recents del centre de documentació del MAE al butlletí de novetats del mes de maig.

17 d’abril de 2012 – Lectura recomanada del mes d’abril: Diálogos entre teatro y neurociencias. El llibre recull una selecció d’intervencions realitzades en els dos primers congressos Dialogui tra teatro e neurocienze, de 2009 i 2010, organitzats per la Sapienza Università di Roma. Podeu consultar altres adquisicions bibliogràfiques recents al butlletí de novetats del mes d’abril.

2 d’abril de 2012 – El MAE-IT cedeix temporalment un teatrí de Francesc Solé i Rovirosa del 1897 al Museu del Gas, de la Fundació Gas Natural Fenosa, inaugurat recentment. El teatrí, corresponent a l’òpera Don Carlo, s’exposarà a la vitrina “Gas i faràndula”, dins de l’àmbit “D’ahir a avui: gas i societat”. Aquesta cessió temporal és fruit d’un conveni de col·laboració entre ambdues entitats, signat pel president de la Diputació. Salvador Esteva, i el director general de la Fundació, Pere A. Fàbregas. Més informació.

16 de març de 2012 – Lectures recomandes del mes de març: catàlegs de les darreres exposicions de teatre d’objectes editats pel Centre Internacional del Títere de Tolosa (TOPIC) i pel Centre de Iniciativas de Tolosa (CIT), organitzadors del festival de titelles Titirijai. El MAE va participar en l’edició 2006 d’aquest festival a l’exposició “Ventana al títere ibérico”, amb la cessió de diferents putxinel·Lis i titelles de la nostra col·lecció. Trobareu aquestes publicacions a les biblioteques del MAE. Més informació.

6 de març de 2012 – El MAE col·labora amb el Museu Picasso cedint 11 cromos, 1 àlbum i 2 programes de mà per a l’exposició “Un collage abans del collage”, del 6 de març al 3 de juny de 2012. Pablo Picasso va inventar el collage artístic al voltant de la primavera del 1912, però molt abans d’això –a Barcelona, el març del 1899– ja havia realitzat el dibuix Home arrepenjat en una paret (1899), al qual va enganxar una imatge reproduïda mecànicament: el retrat d’una actriu. Ara sabem, gràcies a la troballa que va fer Fèlix Fanés, comissari de l’exposició, en el fons d’arxiu del MAE, que aquesta peça encolada és un cromo d’una capsa de mistos, un tipus d’imprès –la fototípia– molt popular a l’època, on apareix la fotografia d’una actriu francesa. La mostra es pregunta les raons que van dur el jove artista a enganxar aquesta imatge impresa al costat d’un dels seus dibuixos. Per fer-ho es recorda l’interès de Picasso pel món de la reproducció seriada (premsa il·lustrada, cartells, publicitat) i es mostra també l’entorn visual, produït industrialment (cromos, diaris, caricatures, postals, fotografia, films), en què vivia. Així mateix es fa esment de la dèria per retallar i enganxar que anava més enllà dels cromos i ocupava altres espais del lleure de la societat urbana del 1900. Més informació   Catàleg de l’exposició a Biblioescènic

3 de febrer de 2012 – Aquest mes de febrer destaquem… el programa de televisió Adaptation, produit per Judit Porta per a la Xarxa de Televisions Locals, i emès entre setembre de 2008 i desembre de 2010, on es presenta la dramatúrgia del segle XXI de la mà dels seus creadors. Podeu consultar aquesta i altres adquisicions recents de les biblioteques del MAE al butlletí de novetats del mes de febrer.

2 de gener de 2012 – Ja podeu consultar el butlletí de novetats del mes de gener. El butlletí recull les noves adquisicions bibliogràfiques i audiovisuals del MAE, totes elles consultables a les biblioteques dels centres de Barcelona, Vic i Terrassa. Accés al butlletí