Jaume Melendres i Inglès
(Martorell, 18 de juliol de 1941 – Manresa, 18 de novembre de 2009)

Dramaturg, director, professor i crític de teatre.

Llicenciat en Ciències Econòmiques en especialitat d’Estadística a Barcelona, marxà tot seguit a París amb la intenció de fer el doctorat, allà la seva trajectòria professional es decantà cap a la literatura i l’art dramàtic.

Conreà la poesia (1967 La doble espera de l’aigua i tu), la narració curta (1973 El cavall no és de cartó , 1975 Cinc mil metres papallona, 1981 L’avió damunt els vidres) i la novel·la (La dona sense atributs escrita conjuntament amb Joan Abellan, Premi Prudenci Bertrana 1989).

Centrà la seva activitat en el teatre, fou autor de les obres Defensa índia de rei (Premi de Teatre Josep Maria de Sagarra 1966), Meridians i paral·lels (Premi Josep Aladern 1970), El collaret d’algues vermelles escrita conjuntament amb Joan Abellan (Premis Ciutat de Granollers i Crítica Serra d’Or 1979)

Traduí, dirigí i adaptà diverses obres de Brecht, Koltès, Williams, Goldoni i Wilde, entre altres, i a més, exercí la crítica teatral a Tele-eXpres, Fotogramas i també a nombroses revistes especialitzades com Escena o El Público.

A partir del 1973 inicià la seva tasca docent a l’Institut del Teatre, tasca que mai no abandonarà. Exercí de professor de Teoria dramàtica, interpretació i direcció d’actors, i al llarg dels anys assumí diversos càrrecs, els darrers anys s’encarregà de la direcció dels Serveis Culturals.

Publicà dos assaigs teòrics: La teoria dramàtica (2006) i La direcció dels actors: Diccionari mínim (2007)